Amigdalina - beneficiile vitaminei B 17 din samburii de caise

08.08.2015 13:32

Sâmburii de caise - pe care îi mâncam cu mare plăcere când eram copii - sunt cea mai bogată sursă naturală de vitamina B17. În general, seminţele fructelor (mai puţin citricele) conţin această substanţă, care le conferă un gust amărui, specific. Conform studiilor dr. Krebs, consumul zilnic a 7-10 sâmburi de caise previne apariţia cancerului. 

Amigdalina este alcătuită din două molecule de glucoză, o moleculă de acid cianhidric (compus anti-neoplastic) şi o moleculă de benzaldehidă (analgezic). Comercial, amigdalina (vitamina B17) se prepară din sâmburii de caise. 
 

Potrivit medicilor, carenta de vitamina B17 poate cauza depresie si insomnie, anorexie, oboseala si uscarea pielii. De asemenea excesul de vitamina B17 poate duce la intoxicatii. Astfel, se recomanda folosirea acesteia in doze optime, de 50-100 de mg pe zi in cazul copiilor, 50-200 mg pentru adulti si intre 1 si 2 grame zilnic in cazul bolnavilor de cancer. In natura, vitamina B17 se gaseste in samburii de caise, cirese, migdale, piersici, prune, in semintele merelor, perelor si gutuilor, in legume precum mazarea, fasolea, conopida, varza, broccoli, spanac, ceapa sau vinete. De asemenea, vitamina mai poate fi gasita in stare naturala in cereale, in scoarta de malin sau in frunze de gutui, prun, cais, cires, visin sau piersic. Samburii de caise contin cea mai mare cantitate de amigdalina. Doza recomandata este de doar 8-9 samburi pe zi, in cure de 21 de zile, deoarece in cantitate mai mare pot deveni toxici pentru organism. Pe de alta parte, consumul de antibiotice, alcolul si cafeaua, reduc foarte mult actiunile amigdalinei in organism.